Hoe kan ik geld verdienen met advertenties op mijn website?

Share it with your friends Like

Thanks! Share it with your friends!

Close

Hoe kan ik geld verdienen met advertenties op mijn website?

Een manier om online geld te verdienen is met advertenties op je website. Dat gaat tegenwoordig heel makkelijk, omdat de bekende zoekmachine Google je bijpassende advertenties levert en jou daarvoor betaalt. Die dienst heet ‘Google Adsense’. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je een goedlopende website hebt.

Hoe werkt het?

 • Maak een website
 • Meld je aan bij Google Adsense
 • Plaats de Adsense-code in je pagina’s
 • Ga in de zon zitten en een krantje lezen. De rest gaat vanzelf. Je krijgt maandelijks uitbetaald door Google (als het saldo voldoende is).

Is geld verdienen op Internet echt zo simpel?

Ja. Iedereen die dat echt wil kan een website maken, dat leren kinderen tegenwoordig op de basisschool.

En het mooie van Google Adsense is dat de advertenties helemaal automatisch geregeld worden. Je hoeft geen adverteerders te benaderen, geen advertentieruimte te verkopen, geen offertes en contracten te maken, geen tijdelijke campagnes te plaatsen en verwijderen. Het loopt helemaal vanzelf!

Als het zo simpel is, waarom wordt dan niet iedereen snel rijk?

OK, natuurlijk komt er wel wat bij kijken om een website tot een succes te maken.

 • Je moet de website inhoudelijk vullen, vormgeven en technisch realiseren. Dat is hard werken.
 • Je moet ervoor zorgen dat er flink veel bezoekers op je site komen. Dat valt nog niet mee.

Zes tips om meer te verdienen

Je gaat een website maken om geld te verdienen met Google Adsense. Wat kun je doen om veel geld te verdienen?

 • Volg het geld. Maak een website over een onderwerp waaraan mensen veel geld spenderen. Dan komen er goedbetalende advertenties op je site. Denk bijvoorbeeld aan een huis kopen, reizen, de computer, mode.
 • Lever de informatie die mensen zoeken. Veel mensen beginnen bij een zoekmachine. Ze zoeken iets. Als jij een website maakt over een onderwerp waar veel naar gezocht wordt, dan is de kans groot dat je uiteindelijk veel bezoekers krijgt.
 • Denk als een professioneel uitgever. Wie is je doelgroep? Welke informatiebehoefte heeft die doelgroep? In hoeverre vervult de concurrentie die behoefte al? Met welke informatie kan jij in de onvervulde behoefte voorzien. Neem de lezer als uitgangspunt. Dat is iets heel anders dan een site maken over je eigen hobby.
 • Leer productief schrijven voor het web. Google Adsense werkt vooral goed op een informatieve site met veel tekst. Schakel familie en vrienden in. Misschien kan niet iedereen goed schrijven, maar veel mensen hebben wel een verhaal te vertellen. Geef ze een kopje koffie of een biertje, noem het onderwerp van je site en luister.
 • Maak een Engelstalige website. Via Internet bereik je de hele wereld en zo kun je veel meer bezoekers krijgen. Dan moet je natuurlijk wel goed Engels kunnen schrijven.
 • Pas de optimalisatietips van Google toe.
 • Promoot je website. De bezoekers komen namelijk niet vanzelf.

Vijf ideeën voor een goedlopende site

Wij hebben voor jou nagedacht hoe je online geld kunt verdienen met internet. Hier zijn vijf ideeën voor een goedlopende website:

 1. Zelf een auto verkopen of kopen. Hoe kan je dat het beste doen? Waar moet je op letten? Hoe/waar kun je de auto laten keuren? Hoe regel je de overdracht?
 2. Je wilt een huis kopen, maar wat voor huis? Welke soorten huizen zijn er? Hoe kom je erachter wat jouw woonwens is? Hoe vind je je droomhuis?
 3. Wat is mooie en passende kleding als je er goed uit wilt zien op kantoor? Wat is de laatste mode? Wat zijn de goede merken? Welke stijl past bij welke persoon? Welk merk past bij welk niveau?
 4. Wat zijn de laatste technische trends voor in en om het huis? Hoe werkt het? Waar moet je op letten als je iets nieuws koopt?
 5. Uitgaanstips in eigen land. Verzin dagjes uit, compleet met activiteitenschema en routekaart.

Kan ik ook geld verdienen met mijn homepage?

Met een persoonlijke homepage kun je niet veel geld verdienen. Want waarschijnlijk heeft je homepage:

 • Niet veel bezoekers.
 • Geen onderwerp dat goedbetalende advertenties aantrekt.

Als je veel geld wilt verdienen met een website dan zul je toch werk moeten maken van bovenstaande tips en ideeën.

Maar hoe zit het dan met banners?

Vroeger hadden advertenties vooral de vorm van grafische banners. En de advertenties hadden niets met de inhoud van de website of de interesses van de bezoeker te maken. Mensen leerden daarom banners te negeren. Veel advertentieboeren reageerden daarop door de banners steeds opvallender en dus irritanter te maken. Dat heeft natuurlijk geen zin. De waarde van advertenties daalde en er werd steeds minder op geklikt. Er viel niet veel geld mee te verdienen.

Google doet het met Adsense gelukkig beter. De advertenties hebben de vorm van onopvallende tekstadvertenties, die inhoudelijk aansluiten bij de website. Zo irriteer je bezoekers niet, wordt je website serieuzer genomen en verdien je toch redelijk wat geld.

Kan ik meer verdienen door producten te verkopen?

Bij gewone advertenties krijg je een paar centen, stuivers of dubbeltjes per klik; of een paar euro tot ca. 15 euro per 1.000 vertoningen. Je kunt er ook voor kiezen als affiliate mee te doen in partnerprogramma’s en producten op je site te verkopen. Je verdient dan een commissie die kan oplopen tot 15%. Maar dat werkt alleen goed als je een site maakt die helemaal is gericht op verkopen. Bij een informatieve site werken advertenties als die van Google vaak beter.

Tip: neem gelijk een nl-domein

Neem gelijk vanaf het begin goede webhosting met een .nl-domein (of .com als je een Engelse website maakt). Waarom?

 • Je wordt serieuzer genomen en er worden makkelijker links naar je site gemaakt (waardoor je hoger komt bij zoekmachines).
 • Als je begint met homepages.mijnprovider.nl/~janjansen8152, later succes hebt met de site en alsnog een eigen domein neemt, dan verandert de URL van al je pagina’s. Daardoor verlies je inkomende links, zoekmachineposities en bezoekers.

Tip: kosten aftrekken van de belasting

Het geld dat je met Google Adsense verdient is bruto. Of je nu een bedrijf hebt, of als particulier wat bijverdient, je moet er belasting over betalen. Als particulier moet je de inkomsten als “Inkomsten uit overig werk” aangeven. Als je een bedrijf hebt is de betaling van Google jouw omzet en betaal je belasting over de winst.

Je mag de zakelijke kosten aftrekken. Het gaat in principe alle kosten die je maakt om de inkomsten te verdienen. Daar valt bijvoorbeeld de webhosting en domeinregistratie onder. Maar misschien kun je bij de belastingdienst aannemelijk maken dat je je PC en Internet-abonnement vooral gebruikt om geld te verdienen met je website. Dan mag je ook de aanschafprijs (gespreid over een paar jaar) en abonnementskosten aftrekken. Bewaar in ieder geval alle facturen en bonnen.

Auteur: René Pijlman

Comments

Comments are disabled for this post.