Hoe kan ik haring nog efficienter schoonmaken?

Share it with your friends Like

Thanks! Share it with your friends!

Close

Hoe kan ik haring nog efficienter schoonmaken?

Bij deze Engelse snijmethode ben je voor 99% de kleine haargraatjes ook kwijt.

 

Hoe kan ik haring nog efficienter schoonmaken?

Haring schoonmaken in 7 stappen

Het is elk jaar weer een feest voor haringminnend Nederland: de Hollandse Nieuwe. In juni is de haring op haar best. Dan mag ze de naam Hollandse Nieuwe pas echt dragen. Dan is ze minstens 16 procent vet en wordt ze op de traditionele manier gekaakt, gezouten en gefileerd. En pas dan heb je een echte ‘maagdenharing’. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd vorige week traditioneel geveild. Onder het motto ‘echte maatjes laten liefste wensen uitkomen!’ gaat de opbrengst dit jaar naar Make-A-Wish Nederland. Wendy van Dijk verzorgt als ambassadeur van dit goede doel de presentatie van dit evenement. Het seizoen gaat een dag later van start. Wanneer is haring Hollandse Nieuwe? Hollandse Nieuwe is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Andere namen voor deze jonge schone zijn maatjesharing, een verbastering van maagdenharing omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat en dus als het ware maagd is. Jonge deerne aan de haak slaan Wanneer de haring nog mager en klein is in de winter, moet ze aansterken met plankton. Komt het de haring gunstig, dan eet ze in het voorjaar elke dag 2 procent vet. Uiteindelijk moet een kwart van haar gewicht uit vetten bestaan. In mei of juni is het meestal zover. Wanneer haar vetpercentage naar 16 procent gestegen is, wordt er naarstig op haar gevist. Ongeveer tot juli lopen de vissermannen uit om deze jonge deerne ‘aan de haak’ te slaan. De beaujolais primeur onder de vissoorten Wat we jaarlijks in Frankrijk vieren met de nieuwste Beaujolais is voor ons Nederlanders de Hollandse Nieuwe. Tout zeeminnend Nederland loopt uit voor het eerste vaatje. Het Algemeen Dagblad maakt daar graag gebruik van en voert sinds dertig jaar een jaarlijkse haringtest uit. Bij honderd visverkopers door heel Nederland keuren de meesters de nieuw aangevoerde haring. Maar zoals een goed spreekwoord zegt: over smaak valt niet te twisten. Wel over de juiste wijze van bereiding van deze kleine koningin van de zee. Tips van de kenners: hoe maak je een haring schoon in 7 stappen? #1. Snij eerst de buik eraf #2. Snij de vis dan vanaf de onderkant licht in #3. Maak op de platte kant van de vis – de huid – een voorzichtig sneetje en trek de huid eraf. Herhaal dit aan de andere kant #4. Steek je mes van onder vlak (vanaf de buik) plat op de graat door de vis en snij de vis strak over de graat open naar het staartstuk. Draai om en herhaal #5. Snij kop eraf en leg de haring open #6. ‘Veeg’ de restanten losse graatjes weg uit de binnenkant van de haring #7. Snij ook de restanten van de buikholte weg Nu kun je kiezen hoe je de haring het liefst eet: bij de staart met het hoofd in de nek of in stukjes met ui en augurk.

Comments

Comments are disabled for this post.