Hoe maak ik haring schoon?

Share it with your friends Like

Thanks! Share it with your friends!

Close

Hoe maak ik haring schoon?

Deze haring is schoongemaakt op de Hollandsche manier. Dat is één manier om het te doen, er zijn nog vele andere manieren om een haring schoon te maken, dus word aub niet boos als jij het anders geleerd hebt.

Zo maak je een haring schoon

De gezouten haringen komen uit de diepvries en worden ontdooid alvorens ze schoongemaakt worden. De pekel moet wat oranje-achtig zijn en de haring blank. Ontdooi niet te veel want ontdooide haring is heel bederfelijk
Haring vasthouden met links en de buik van je af. Snijd de buik open en haal de buikrand eraf.
Haal de ingewanden eruit vanuit de opengesneden buik.
Snijd de rug- en anaalvin eraf. Snijd zo zuinig mogelijk zodat de filet niet beschadigd wordt.
Draai de haring om en snijd over de ruggengraat tot ongeveer in het midden. Snijd niet helemaal door. De staartvin moet blijven zitten.
Verwijder het blauwe vel van kop tot staart. Het afhalen van de huid is lastig. Pak de huid net onder de kop voorzichtig vast en trek hem er in een keer af. Doe dat aan beide kanten.
Zet het fileermes net achter de kop op de graat en duw met de achterkant van het fileermesje vervolgens de filet los van de kop en klap de bovenste filet open en van je af.
Steek het mesje onder de ruggengraat door achter langs de graat. Op deze manier duw je de graat los van de onderste filet.
Je hebt nu twee filets, verbonden door de staart. Breek de graat nu door op ongeveer 1 cm vanaf de staartvin.
Trim de buitenranden en haal zoveel mogelijk achtergebleven graatjes en andere ongerechtigheden weg.
Controleer of er nog graatjes aanwezig zijn en schraap de filets zo nodig even na. Verwijder ook de restjes huid.
Leg de haring op een schaaltje en doe er naar wens van de klant plakjes augurk of vers gehakte uitjes bij.Wanneer de klant de haringen mee naar huis neemt is het verstandiger om het zuur en de uitjes apart te verpakken om onnodige smaakoverdracht te voorkomen.

Comments

Comments are disabled for this post.