PSD2 Wat is dat?

Share it with your friends Like

Thanks! Share it with your friends!

Close

PSD2 Wat is dat?

Makkelijker betalen in heel Europa. Dat is een van de doelen van de Europese Richtlijn betaaldiensten (Payment Services Directive ook wel PSD1 genoemd). Deze richtlijn is sinds 2009 ook van toepassing in Nederland. Een gevolg is dat de voorwaarden waaronder betalingen kunnen worden gedaan in Europa eenduidiger zijn vastgesteld.

Makkelijker betalen in heel Europa. Dat is een van de doelen van de Europese Richtlijn betaaldiensten (Payment Services Directive). Vanaf 2019 gaat in Nederland PSD2 in.

Op naar PSD2

Wat het meest opvalt aan PSD2 is dat banken verplicht zullen zijn om gegevens van de betaalrekening te delen met een andere partij als de klant daar toestemming voor geeft. Liggen daarmee je betaalgegevens op straat? Nee. Je moet zelf toestemming geven aan die andere partij. Of je geeft die toestemming gewoon niet, dan ben je ook klaar. Dan verandert er niets.

Andere partijen?

Die andere partijen, dat kunnen er veel zijn. Waarschijnlijk zullen dat vooral veel fintechs zijn, financieel-technologische bedrijven die op basis van innovatieve techniek betaaltoepassingen leveren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Engelse app Yolt die de relevante bankrekeningen van een persoon combineert en een digitaal huishoudboekje aanbiedt. Handig, want dan heb je al je inkomsten en uitgaven in één app en heb je altijd overzicht en controle.Ook banken kunnen aanbieden om andere rekeningen dan de rekening(en) die je bij die specifieke bank hebt, op te nemen in één overzicht in een app of internetbankieren. Belangrijk is dat je als klant altijd zèlf bepaalt of dit mag of niet.

O ja, niet onbelangrijk: de gegevens worden niet zomaar gedeeld met een andere partij. Zelfs niet als de klant dat wil. De ontvangende partij moet namelijk wel een registratie hebben bij De Nederlandsche Bank.

Eens gegeven, blijft gegeven?

Het initiatief om betaalgegevens te delen, ligt altijd bij jou, de klant. En je bent dus ook altijd degene die deze toestemming weer kan intrekken. De gegevens die aan een derde partij verstrekt worden, mogen alleen gebruikt worden voor een specifiek aangegeven doel. Dus als een derde partij je gegevens wil om een betaling mogelijk te maken, kan deze de gegevens niet zonder jouw toestemming gebruiken om bijvoorbeeld een overzicht te maken van kredietwaardige consumenten of iets dergelijks.

Comments

Comments are disabled for this post.