Wat is een CV (Curriculum vitae)?

Share it with your friends Like

Thanks! Share it with your friends!

Close

Wat is een CV (Curriculum vitae)?

Curriculum vitae

Curriculum vitae – (Lat.), letterl. levensloop, gewoonlijk gebruikt voor: korte levensbeschrijving. Bijlage bij een sollicitatiebrief. Hierin worden naast persoonlijke gegevens in de vorm van een formulier alle feiten gegeven die relevant zijn voor de functie. De twee hoofdeisen aan een goed cv zijn: volledigheid en overzichtelijkheid.

Een curriculum vitae is een document waarin iemand een beknopte samenvatting van de werkzaamheden uit zijn of haar leven geeft. In dit document staat onder andere welke opleidingen een persoon heeft gedaan en welke cursussen en welke werkzaamheden de persoon heeft verricht. Het document wordt vaak gebruikt als men naar een baan solliciteert.

Op het curriculum vitae, kortweg cv genoemd, staat welke diploma’s iemand behaald heeft en welke werkervaring iemand heeft. Ook relevante cursussen, vaardigheden en nevenactiviteiten worden in dit document vermeld. Zo kan een aankomend werkgever zien wie hij in huis haalt en of de persoon geschikt is voor de functie die aangeboden wordt. Het is als het ware het visitekaartje van een persoon, de eerste kennismaking met de sollicitant. Een cv is kort en bondig en toont alleen de feiten, zodat een werkgever alles in één oogopslag ziet. De meest recente opleidingen en banen staan bovenaan de pagina, de jaartallen staan daarbij vermeld. Helemaal aan de top staan de persoonlijke gegevens als de naam, geboortedatum en het contactadres van de betreffende persoon.

5 tips om een goed leesbaar cv te maken

Een werkgever mag niet teveel tijd aan iedere cv besteden, maar hij moet wel alle belangrijke informatie krijgen. Daarom is het belangrijk je cv zo goed mogelijk vorm te geven. Hieronder volgen een aantal tips om je daarbij te helpen.

1. Creëer overzicht

Maak gebruik van herkenbare tussenkopjes, zoals ervaring, studie en competenties. Daarnaast is het belangrijk om de functietitels dikgedrukt te maken.

2. Maak je cv opvallend, maar houd het zakelijk

Door een mooie lay-out te gebruiken, springt jouw cv tussen de rest uit. Zorg dat je het niet overdrijft, want het blijft zakelijke correspondentie.

3. Houd het kort

Maak je cv niet langer dan 1 tot 2 pagina’s, tenzij je een erg lange carrière hebt. Ben je nog niet zo lang op de arbeidsmarkt, houd het dan bij 1 pagina.

4. Zet het belangrijkste op pagina 1

Zet je werkervaring in a-chronologische volgorde; je meest recente werkgever bovenaan en zo werk je omlaag. Gebruik niet teveel ruimte voor je personalia, zodat je meer plek hebt voor belangrijkere informatie.

5. Maak een profielschets

Op pagina 1 kun je ook een omschrijving van je sterke kanten geven. Zorg dat deze aansluiten bij de vacature en gebruik je eigen woorden. Houd de profielschets bij maximaal 3 regels.

Een cv maken bij NationaleVacaturebank.nl

Online solliciteren? Je kunt ook een curriculum vitae maken bij Nationale Vacaturebank. Hiervoor hoef je maar een paar stappen te doorlopen en je maakt een professioneel cv. Deze is meteen klaar om te gebruiken.

Nu je cv maken? Klik dan hier.

De algemene inhoud van een cv

Alles wat je doet en gedaan hebt is belangrijk in je leven. Je moet je echter afvragen of het ook relevant is voor de functie die je wilt hebben. Noem daarom enkel de details die belangrijk zijn voor de vacature.

Relevante ervaring noemen

Noem ook jouw sterke kanten en ervaringen op waar je misschien geen diploma’s van hebt. Als ze bij de vacature passen, zijn ze belangrijk om gezien te worden. Ben je timmerman en heb je daarnaast ervaring met lassen? Zet dat in je cv. Kom je nog maar net kijken op de arbeidsmarkt, maar heb je al wel ervaring met bestuursfuncties in verenigingen? Noem dit dan ook.

Inhoud per onderwerp

In een overzichtelijk cv komen een aantal belangrijke onderwerpen aan bod. Natuurlijk vind je hier informatie over je werkervaring, maar je kunt hier ook de talen noemen die je spreekt.

Profielschets

 • Met een profielschets laat je de werkgever zien wat die van jou kan verwachten.
 • Kijk in de vacature voor trefwoorden die bij jou passen. Kies hieruit de drie belangrijkste en verwerk deze (in je eigen woorden) in je profiel.
 • Vermijd clichés zoals flexibel en teamplayer. Gebruik juist je eigen woorden, die bij jou passen.
 • Laat goed zien wie jij bent als persoon.
 • Herkennen anderen, zoals vrienden en collega’s jou ook in je profielschets? Misschien kunnen ze je aanvullen of helpen iets beter te verwoorden?

Werkervaring

 • Noem de naam en de vestigingsplaats van het bedrijf waar je hebt gewerkt. Schrijf ook de functie op die je daar had.
 • Vertel wat je hebt bereikt bij je vorige werkgever. Noem bijvoorbeeld cijfers of zeg iets over onderscheidingen die je gekregen hebt.
 • Laat zien dat je gegroeid bent in je werkervaring. Dit doe je door te laten zien dat je telkens iets nieuws geleerd hebt bij de verschillende werkgevers.

Opleiding

 • Zet je meest recente opleiding bovenaan en werk naar beneden, zodat je eerst genoten opleiding onderaan staat
 • Heb je een diploma behaald? Noem dan de officiële naam van dit diploma.

Talen

 • Maak hier alleen een apart kopje voor als je in ieder geval één vreemde taal redelijk of goed spreekt.
 • Geef voor iedere taal aan wat je niveau is, zowel mondeling al schriftelijk.

Competenties

Voor veel vakgebieden is het handig om een opsomming te maken van je competenties.

 • Geef per punt aan wat je sterke kanten zijn of welke vaardigheden je beheerst.
 • Vermijd woorden zoals ‘duizendpoot’, ‘multitasker’ of ‘teamplayer’. Probeer hier je eigen woorden te gebruiken. Het cv gaat immers over jou.

Overig

 • Onder dit kopje kun je alles noemen wat je verder nergens kwijt kunt, maar wat wel belangrijk is.
 • Vermeld hier bijvoorbeeld je hobby’s, vrijwilligerswerk en computervaardigheden.
 • Leef je niet teveel uit. Noem enkel de relevante zaken op die iets positiefs zeggen over jou.

Controleer alles

Een cv maken betekent ook dat je ervoor zorgt dat alles klopt. Foutjes staan slordig en wekken de indruk dat je niet zorgvuldig bent.

 • Maak gebruik van de spellingchecker van het tekstprogramma wat je gebruikt.
 • Lees je tekst hardop voor, van begin tot eind. Hiermee ontdek je foutjes die de spellingchecker niet ziet.
 • Laat anderen jouw cv lezen. Laat dit bij voorkeur doen door mensen die jou goed kennen, zodat ze je kunnen aanvullen of verbeteren.

Een digitaal cv maken

Een pdf-bestand

Ga je het cv via e-mail versturen? Maak er dan een pdf-bestand van. Het wil wel eens voorkomen dat een tekstbestand er bij de een anders uitziet dan bij de ander. In een pdf-bestand blijft je opmaak altijd gelijk.

Je cv uploaden

Een cv uploaden kan het beste vanuit een Word-bestand. Maak zo min mogelijk gebruik van foto’s en gekleurde blokken. Dit levert de beste match op. Na het uploaden krijg je de mogelijkheid extra bestanden toe te voegen, zoals een foto, diploma’s, een portfolio of een mooi opgemaakt pdf-cv.

De bestandnaam aanpassen

Denk ook aan de bestandnaam van je cv als je deze upload. Werkgevers kunnen daar gebruik van maken als ze op cv’s aan het screenen zijn. In de database kijken ze naar de titels om een mogelijke match te maken. Een titel als ‘Accountmanager zoekt commerciële functie in internationale handel’ valt meer op, dan ‘cv van Annelies’. Pas de naam van je cv dus aan voor je deze upload.

Bekijk ook eens ons voorbeeld cv

Plaats nu je cv op Nationale Vacaturebank

Comments

Comments are disabled for this post.