Wat is netelroos? en wat kan je eraan doen?

Share it with your friends Like

Thanks! Share it with your friends!

Close

Wat is netelroos? en wat kan je eraan doen?

Netelroos

Wat is netelroos en hoe verzacht je de jeuk?

Wat is netelroos?

netelroos

https://vragen-en-antwoorden.nl

Wat is netelroos?

Heb je plotseling een rode en jeukende huiduitslag die gepaard gaat met bultjes? En geen idee waar het van komt? Mogelijk heb je last van netelroos.

Wat is netelroos?

Netelroos is een huiduitslag die ontstaat door een overgevoeligheidsreactie. Het is een jeukende huiduitslag met roze/rode plekken op de huid. De rode plekjes kunnen iets verhoogd zijn. De plekken op de huid die je ziet bij netelroos worden in de volksmond ook wel ‘galbulten’ genoemd. Ook ‘urticaria’ is een andere benaming voor netelroos.

Hoe ontstaat netelroos?

Netelroos ontstaat als gevolg van een overgevoelige reactie van je lichaam, bijvoorbeeld door:

 • een overgevoeligheidsreactie op een voedingsmiddel waar je allergisch voor bent. Antibiotica is bijvoorbeeld een beruchte veroorzaker van allergische reacties;
 • een overgevoeligheidsreactie door iets van buitenaf, bijvoorbeeld een insectenbeet, omdat je tegen brandnetels aangelopen bent of doordat je met je huid in contact kwam met een chemische stof;
 • ook de zon kan de overgevoelige huidreactie veroorzaken;
 • bovendien is het mogelijk dat een virus of hevige stress netelroos veroorzaakt.

Histamine

De overgevoeligheidsreactie zorgt ervoor dat er histamine in de huid vrijkomt. Dit stofje zorgt voor de allergische symptomen zoals de rode huiduitslag die je ziet bij netelroos.

Netelroos door voeding?

Enkele voorbeelden van voedingsstoffen die mogelijk netelroos kunnen veroorzaken zijn:

 • chocola;
 • eieren;
 • noten;
 • fruit;
 • schaaldieren;
 • toevoegingsmiddelen voor voeding zoals kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers.

Wat zijn de symptomen van netelroos?

Symptomen die passen bij netelroos zijn:

 • roze/rode huiduitslag;
 • jeuk;
 • opgezwollen tong en keel;
 • opgezwollen oogleden.

Het verloop van netelroos, hoe lang duurt het?

Netelroos komt plotseling opzetten. De rode vlekjes kunnen overgaan in grote verdikte plekken die bleek worden en rode randen hebben. Vervolgens kunnen de kleine plekjes samenvloeien tot grotere plekken. Netelroos verdwijnt normaal gesproken weer binnen enkele uren tot dagen.

Hoe ziet netelroos eruit?

Netelroos is op de huid zichtbaar in de vorm van rode vlekjes. Kleine plekjes of grote verdikte plekken die bleek worden en rode randen hebben. De vlekken, of galbulten, kunnen overal op het lichaam optreden.

Hieronder vind je enkele foto’s van netelroos:

Wat heeft netelroos met galbulten te maken?

Galbulten zijn de roze/rode huidafwijkingen die je ziet wanneer je last hebt van de aandoening netelroos. Galbulten zijn dus eigenlijk een symptoom van netelroos. Ze zijn te zien op de foto hierboven.

Is netelroos besmettelijk?

Nee, netelroos is niet besmettelijk. Je kunt het niet aan een ander doorgeven. Het is een overgevoeligheidsreactie die vanuit je eigen lichaam ontstaat. Er is geen ziekteverwekker aanwezig die je over kunt dragen. Dat jij overgevoelig reageert op een bepaalde stof wil overigens niet zeggen dat een ander hier ook last van heeft. Niet iedereen reageert hetzelfde op bepaalde stoffen.

Komt netelroos bij volwassenen voor?

Netelroos komt veel voor, bij alle leeftijdsgroepen. Het is zeker geen zeldzaam verschijnsel. Zo’n 1 op de 5 mensen maakt in zijn of haar leven één of meerdere malen mee dat ze last krijgen van netelroos.

Komt netelroos bij kinderen voor?

Ja, netelroos kan op alle leeftijden voorkomen. Dus ook kinderen kunnen netelroos krijgen.

Is netelroos gevaarlijk?

Netelroos is in principe niet gevaarlijk. Het is huiduitslag als gevolg van een allergische reactie. Wordt de allergische reactie nou heftiger en krijg je ook last van benauwdheid en een opgezettte keel, tong of oogleden? Of verspreidt de huiduitslag zich over je hele lichaam en wordt het steeds erger? Dan is het wel zaak om direct contact op te nemen met een arts. Er kan sprake zijn van een hevige allergische reactie.

Hoe kun je netelroos voorkomen?

Door in het vervolg de veroorzaker van de allergische reactie te vermijden kun je proberen te voorkomen dat je nogmaals last krijgt van netelroos. Dit klinkt echter eenvoudiger dan het is. Want de oorzaak van de netelroos wordt meestal niet gevonden.

Netelroos door medicijnen?

Wanneer je een allergische reactie of netelroos hebt gekregen als gevolg van een medicijn, noteer dit dan. Geef door aan je apotheek en arts dat je allergisch reageert op dit medicijn. En geef dit in het vervolg ook aan nieuwe behandelend artsen door, om te voorkomen dat je dit medicijn nog eens toegediend krijgt. Draag de naam van het medicijn altijd bij je, ook in het buitenland.

Meer informatie over huiduitslag?

Comments

Comments are disabled for this post.