Wat is phishing?

Share it with your friends Like

Thanks! Share it with your friends!

Close

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij u valse e-mails ontvangt die u naar een … Klik nooit op links in een phishing e-mail. … Vraag en antwoord.

Wat kan ik doen tegen phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij u valse e-mails ontvangt die u naar een nagebootste website proberen te lokken. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.

Phishing e-mail herkennen

Het is vaak moeilijk een phishing e-mail te onderscheiden van een echte e-mail. Toch zijn er wel kenmerken waaraan u een phishing e-mail kunt herkennen. Zoals een link in de e-mail naar een website waar u gegevens in moet vullen. Bijvoorbeeld DigiD of paspoortnummer.

Valse e-mails verstuurd namens de Rijksoverheid

Cybercriminelen versturen soms ook valse e-mails uit naam van overheidsorganisaties. Heeft u zo’n e-mail ontvangen en wilt u dit melden? Dan kunt u deze mail doorsturen naar valse-email@rijksoverheid.nl.

Documenten

 • Waar kan ik cybercrime melden?

  Bent u of is iemand in uw omgeving slachtoffer van cybercrime? Of kent u personen die zich bezighouden met criminele digitale…

  Vraag en antwoord

 • Ik ben slachtoffer van identiteitsfraude. Wat kan ik doen?

  Als u vermoedt dat u slachtoffer bent van identiteitsfraude, moet u direct een aantal maatregelen nemen. Laat direct uw…

  Vraag en antwoord https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/cybercrime/vraag-en-antwoord/phishing

 

Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen je proberen persoonlijke … Vraag & Antwoord … Test. Deloitte maakte de volgende test waarmee jij je kennis over phishing kunt testen. … Bij twijfel kun je de afzender een e-mail terug sturen om te vragen wat er in de bijlage zit.

Met enige regelmaat krijgen we meldingen van mensen die slachtoffer zijn geworden van phishing. En allemaal reageren ze hetzelfde, ‘Hoe heb ik daar nou kunnen intrappen?’. Internetcriminelen gebruiken doortrapte methodes. Het is tegenwoordig al lang niet meer zo dat er in phishing mailtjes altijd opvallende spelfouten zitten. Tegenwoordig worden gehele huisstijlen gekopieerd en merknamen misbruikt om vertrouwen te wekken bij de consument.

Test

Deloitte maakte de volgende test waarmee jij je kennis over phishing kunt testen.

Wees alert

Bevat de e-mail een boodschap te mooi om waar te zijn, of vraagt het om directe actie? Dan kan het om een phishing e-mail gaan. Laat je niet meeslepen door je emoties of je opjagen door een groot gevoel van urgentie. Dit zijn trucs van criminelen om je af te leiden van je dagelijkse bezigheden en je dingen te laten doen die je normaal niet zou doen.

Open geen bijlagen van vreemde afzenders

In bijlages van e-mails kunnen virussen en malware verstopt zitten. Open dus alleen een bijlage als je deze verwacht én als je de afzender vertrouwt. Bij twijfel kun je de afzender een e-mail terug sturen om te vragen wat er in de bijlage zit.

Let op hyperlinks

De links in de e-mail kunnen doorverwijzen naar nagemaakte websites. Criminelen vervalsen vaak een website en gebruiken logo’s en tekst van een bedrijf welke ze imiteren. Ook kan het zijn dat e-mailadressen gebruikt worden met minimale spelfouten. Let daarom altijd op of het adres dat verschijnt in de adresbalk van je browser of in je ‘aan’-veld in je e-mail, klopt met het adres dat je kent. Ook spelfouten en het gebruik van vervangende letters zijn een duidelijke aanwijzing dat het om een phishing mail gaat.

Waarschuw anderen

Ben je slachtoffer van phishing of twijfel je hieraan? Waarschuw je omgeving voor de betreffende phishing mail. Wanneer zeker is dat je slachtoffer bent geworden van phishing, neem dan contact op met het in het bericht genoemde bedrijf. Zij kunnen dan de juiste maatregelen treffen.

Gebruik veilige internetverbindingen

Wanneer er een slotje in de adresbalk van je browser te zien is, betekent dat dat de verbinding veilig is en dat buitenstaanders moeilijk kunnen zien wat je invult op de website. Echter betekent dit niet dat de website die je bezoek ook daadwerkelijk de website is die je denkt dat het is. Controleer daarom tevens altijd het adres in de adresbalk.
Nog een aantal tips om fraude en phishing te voorkomen:

 • Controleer het echte afzenderadres van de mail. Is het gedeelte na de @ exact hetzelfde als bij andere mails van de bank/instantie/bedrijf waarvan je zeker weet dat ze echt zijn? Zo niet, dan is het een phishingmail.
 • Word je in de mail met je juiste naam aangesproken? Zo niet, dan is het een phishingmail.
 • Is het webadres bij een link niet direct zichtbaar? Wijs met je muis naar de link en wacht tot het echte webadres getoond wordt. Soms wordt het echte webadres dan onderaan het venster van de mail getoond, in een statusbalk.
 • Heb je toch op een link geklikt? Begint het webadres dan met https:// en staat er naast het webadres in de adresbalk van je browser een groen hangslotje met de volledige, juiste naam van de officiële website van de bank/instantie/bedrijf? En is het eerste deel van het webadres exact gelijk aan het echte webadres de van bank/instantie/bedrijf zoals je dat gewend bent? Zo niet, dan is het een valse website.
 • Banken vragen nooit naar je pincode, niet via de telefoon, niet via e-mail en niet via internetbankieren.
 • Je mag je pincode slechts op drie apparaten intikken: op een pinautomaat, op een geldautomaat en op het inlogapparaat voor internetbankieren van sommige banken. Je moet dus nooit je pincode direct op een website intikken en ook nooit direct op een webpagina van internetbankieren.
 • Je pincode wijzigen kan alleen bij sommige banken en alleen op en pinautomaat in een bankkantoor of op een geldautomaat van je eigen bank. Je pincode via internet wijzigen, kan niet.
 • Wanneer je huidige betaalpas afloopt, hoef je zelf niks te doen om een nieuwe betaalpas aan te vragen. Alle correspondentie van je bank over de vervangende betaalpas gaat via de gewone post. De nieuwe betaalpas wordt automatisch via de gewone post toegestuurd.
 • Geef je pinpas nooit uit handen, zelfs niet aan vrienden of familie. En al helemaal niet aan een wildvreemde.
 • Steek bij een betaling de betaalpas zelf in de betaalautomaat en haal hem er ook weer zelf uit. Doe dat zeker ook bij mobiele pinapparaten in de horeca of aan de voordeur. Geef een mobiel pinapparaat pas weer terug aan de eigenaar nadat je je betaalpas weer zelf uit het apparaat hebt gehaald.
 • Je oude betaalpas moet je pas vernietigen en weggooien nadat je eerst je nieuwe betaalpas hebt ontvangen en tenminste één keer hebt gebruikt.
 • Het is verstandig om een betaalpas eerst stuk te knippen voordat je hem weggooit. Knip daarbij dwars door de chip en de magneetstrip!
 • Stuur je betaalpas nooit via de post op. Lever hem eventueel in bij een vertrouwd kantoor van je eigen bank.
 • Banken dreigen nooit via mail dat betaalpassen of rekeningen worden geblokkeerd.
 • Banken vragen nooit onverwacht en ongevraagd via mail om in te loggen op internetbankieren.
 • Bij twijfel: bel de bank/instantie/bedrijf waar de e-mail afkomstig van lijkt te zijn.

Als je denkt een phishingmail te hebben ontvangen die zogenaamd van een bank is: stuur de mail door naar diezelfde bank. De mailadressen van banken waar je phishing mails naar kunt doorsturen, staan op www.VeiligBankieren.nl

Lees meer tips en adviezen over phishing op de website van je eigen bank of op  www.VeiligBankieren.nl

Bron: Betaalvereniging Nederland/Deloitte.com

https://opgelicht.avrotros.nl/hulp/vraag-antwoord/item/6803/

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen proberen om jouw inloggegevens te krijgen. Lees hier wat … 5 vragen en antwoorden over phishing … https://www.knab.nl/veiligheid/phishing

Meer informatie over phishing op Veiliginternetten.nl … Neemt u dan contact op met de onderneming en vraag of de e-mail daadwerkelijk van hen afkomstig is. https://www.consuwijzer.nl/telecom-post/internet/veilig-op-internet/phishing

https://www.politie.nl/themas/phishing.html

Comments

Comments are disabled for this post.