Zijn er dak- en thuisloze jongeren in Nederland?

Share it with your friends Like

Thanks! Share it with your friends!

Close

Zijn er dak- en thuisloze jongeren in Nederland?

Uit onderzoek blijkt dat Nederland 11.000 dak- en thuisloze jongeren kent in de leeftijd van 18 en tot en met 27 jaar.

Alle Arnhemse dakloze jongeren moeten voor eind 2021 van straat zijn

Vóór eind 2021 moeten alle Arnhemse dak- en thuisloze jongeren Jongeren van straat zijn. Dat is de ambitie van het landelijke Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren waaraan Arnhem deelneemt.

Het actieprogramma is een initiatief van staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij nodigde gemeenten die te maken hebben met dakloze jongeren uit zich aan te melden voor de pilot. Behalve Arnhem en de vier grote gemeenten van Nederland doen ook steden als Purmerend, Dordrecht en Enschede mee.

Welvarend land

In een welvarend land als Nederland zou geen enkele jongere op straat moeten leven.

Staatssecretaris Blokhuis

Uit onderzoek blijkt dat Nederland 11.000 dak- en thuisloze jongeren kent in de leeftijd van 18 en tot en met 27 jaar. Blokhuis accepteert dat niet langer. ,,In een welvarend land als Nederland zou geen enkele jongere op straat moeten leven of noodgedwongen steeds op wisselende plekken verblijven”, zegt hij.

Nog voor de zomer gaan de gemeenten aan de slag met actiepunten uit programma. Blokhuis wil geen enkele jongere meer in de langdurige opvang of op straat. ,,Dat is ambitieus, maar er is heel veel mogelijk. We moeten op tijd signaleren, de behoefte van individuele jongeren centraal stellen en goed samenwerken met alle betrokken instanties en op alle niveaus.”

Zelfstandig bestaan

Het actieprogramma moet zorgen voor een zo zelfstandig mogelijk bestaan met een eigen thuis voor de huidige dak- en thuislozen. Ook moet er geen nieuwe dak- en thuisloze jongeren bij komen. Blokhuis coördineert het nieuwe actieprogramma in samenwerking met de ministeries van Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Sociale Zaken en Justitie en andere betrokken partijen.

Alle betrokken ministeries en andere partijen zullen gaan samenwerken. In de pilotgemeenten worden alle acties uit het programma direct in de praktijk toegepast. Goed werkende maatregelen worden straks in het hele land geïntroduceerd.

Zo krijgt elke dak- of thuisloze jongere in zo’n gemeente één persoon als aanspreekpunt, die op alle levensgebieden ondersteuning geeft. In veel gevallen moeten jongeren nu voor elke vorm van ondersteuning naar een ander loket.

Betaalbare woning

,,Jongeren zien vaak door de bomen het bos niet meer”, zegt Blokhuis. ,,We kijken mee bij het zoeken van een betaalbare woning, schuldhulpverlening, werk, een opleiding en goede zorg en ondersteuning. Zo verliezen we deze jongeren niet uit het oog; we laten ze pas los als de basis op orde is.”

Gemeenten moeten afspraken maken met woningbouwcorporaties over het reserveren van woonruimte voor de kwetsbare groep. Het ministerie van Blokhuis treedt actief op wanneer blijkt dat er in gemeenten problemen zijn met het krijgen van een briefadres. Een adres is vaak noodzakelijk voor bijvoorbeeld het krijgen van een uitkering.

Aangeboden door Job.nl

ZZP’ers vinden opdrachtgevers bij Job.nl

— Lees verder op deondernemer.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

21 reacties
 • Ontvang meldingen
 • RSS
8 uren geleden
Poggibonsi
Gelooft u nog in sprookjes……

Ik ook niet….
 • Reageren
2
1
10 uren geleden
Rinus
Met een jaarlijkse groei van ruim 100 duizend mensen in Nederland, waarvan het grootste deel veroorzaakt door immigratie, zal het lastig worden om huisvesting te vinden.
 • Reageren
 • 1 antwoord
1
1
5 uren geleden
NatteHandoek024
Waar haalt u de cijfers vandaan om deze statement te maken?
 • Reageren
0
0
11 uren geleden
tgm beuningen
 Gelukkig is de opvang voor dak- en thuisloze jongeren van elders veel beter geregeld. Geeft een sprankje hoop, want als dat kan moet dit toch ook kunnen.
 • Reageren
0
0
11 uren geleden
Ben Bragt
Maar ” jongeren” hebben toch  VADERS en MOEDERS , die JAREN  kinderbijslag hebben opgestreken !

En nou  G V. D  zorgen voor zn kind , niks gelul ZORG ervoor !
 • Reageren
 • 1 antwoord
1
1
5 uren geleden
NatteHandoek024
En wat als die er niet meer zijn? In welk geval dan ook? Lekker makkelijk roepen hoe t moet maar niet rekening houden met situaties
 • Reageren
0
0
11 uren geleden
jantuinman
Er moet zeker weer gestemd worden?

Schandalig dat het zover heeft moeten komen dat er 11.000 rondlopen zonder dak boven hun hoofd. Dat zijn dan alleen de jongeren, de rest laten we dus maar voor wat het is? Hier is tijd genoeg voor geweest maar vrees dat de prioriteiten weer ergens anders hebben gelegen.
 • Reageren
0
0
12 uren geleden
Carin
Dat is goed nieuws!
 • Reageren
 • 2 antwoorden
2
5
11 uren geleden
ber
Goede voornemens die hebben overheden altijd wel…
Natuurlijk zal dit nooit gaan lukken, tenzij je jongeren dagelijks van straat veegt en ze onderbrengt in kampen of kazernes.
 • Reageren
 • 1 antwoord
0
0
5 uren geleden
NatteHandoek024
En dat weet u omdat u alle 11.000 jongeren kent?
 • Reageren
0
0
12 uren geleden
hawk
er zijn nog andere thuis en dakloze in Arnhem die op straat slapen in dit rijke nederland.
 • Reageren
9
1
13 uren geleden
Kritisch
Zal tijd worden… door al die rot bezuinigingen komen een heleboel burgers in de problemen op alle fronten.
 • Reageren
8
1
13 uren geleden
KermitArnhem
Er zijn daklozen, er is armoe, eenzaamheid en verwaarlozing. Daarnaast is er woningnood voor jongeren die b.v. een gezin willen beginnen. En ondertussen zijn er miljarden uitgegeven aan mensen die hier komen en niet eens vluchteling zijn. Oppositie of regering, maakt niet. Van SP tot VVD, ik ben er klaar mee.
 • Reageren
 • 3 antwoorden
22
1
8 uren geleden
Carel
Nou, doei dan! Lekker uithuilen bij Baudet. Die lult net als jij ook maar wat uit z’n nek. Sommige mensen zien echt in alles de schuld van de vluchtelingen.
 • Reageren
 • 2 antwoorden
0
2
5 uren geleden
NatteHandoek024
Ik heb zon idee dat t meerdere accounts op 1 persoon zijn. Om “groter” te laten klinken dan t is. Altijd dezelfde opmerkingen
 • Reageren
0
0
5 uren geleden
KermitArnhem
Niet de vluchtelingen maar politici die geld over de balk smijten voor b.v. mensen die helemaal geen vluchteling zijn.
 • Reageren
0
0
13 uren geleden
Patries
Tik dan eerst de urgentiecommissie maar eens op de vingers die absurd te werk gaat en alle privacy regels met voeten treedt.
 • Reageren
 • 1 antwoord
5
2
8 uren geleden
Carel
Denk je echt dat dat een taak is van dit programma?
 • Reageren

Comments

Comments are disabled for this post.